

Pensseleistä pesuaineisiin eli kuinka rottinkituolien tekijästä tuli pinnallisuuden ammattilainen
Kun ostat Sokevan siveltimen ja maalaat keittiön tuolisi keltaisiksi, tapahtuu monta hyvää asiaa: annat työtä suomalaiselle yritykselle ja suomalaisille työntekijöille, helpotat näkövammaisten itsenäistä pärjäämistä sekä tuet kestävää elämäntapaa, jossa korjataan ja säilytetään ennemmin kuin heitetään pois.
Sokevan perusta syntyi, kun Sokeain keskusvarasto hankki ja toimitti materiaaleja näkövammaisten tekemiin harjoihin ja rottinkituoleihin – juuri niihin, joita olet nähnyt mummolan kuistilla. Ajan myötä nimi lyheni Sokevaksi. Tuotanto oli pienimuotoista mutta tekijöilleen tärkeä ylpeyden aihe, ja hyville käyttötavaroille oli kysyntää. Sokeva huolehti myös tuotteiden markkinoinnista ja myynnistä. Tekijät saivat työstään pienen korvauksen, ja myyntitulot käytettiin yhteiseksi hyväksi.
”Katuluudasta tulee käytön myötä käyttäjänsä käteen sopiva.”
Näkövammaisten tekemillä tavaroilla on Suomessa aina ollut hyvä maine, ja kestämään tehtyjä katuluutia ja harjoja alkoivat käyttää myös ammattilaiset. Samanlaisella luudalla muuten Pekka ja Pätkä -elokuvien kuulu talonmies Pikkarainenkin piti pihansa puhtaana. Maineen hyödyntämisestä syntyi ajatus: voisiko myyntiä kasvattaa ja saada silloisen Näkövammaisten keskusliiton toimintaan lisää varoja?
Uudenlainen Sokeva alkoi syntyä, kun automatisoimme siveltimien valmistusta ja aloimme ottaa myyntiin myös muualla valmistettuja tuotteita. Tuotevalikoimallamme halusimme alusta asti palvella paitsi rautakauppojen omatoimiremontoijia, myös parasta laatua vaativia rakentamisen ammattilaisia.
”Sokeva on pinnallisuuden ammattilainen.”
Vuonna 1997 toimintamme oli kasvanut niin suureksi, että Näkövammaisten liitto jakoi Sokevan kahteen osaan: näkövammaisten perinteiseen käsityöhön sekä teolliseen valmistukseen ja tukkumyyntiin. Jälkimmäistä varten perustettiin Sokeva Oy.
Samalla toiminta-ajatuksemme kirkastui: Sokeva on pinnallisuuden ammattilainen. Pintaa voi paitsi hioa, maalata ja lakata, myös suojata säältä, lialta ja haitallisilta kasvustoilta. Niinpä otimme valikoimiimme BioComb-tuotteet, joilla rakennusten ja pihojen erilaiset pinnat saadaan pysymään puhtaina ja siisteinä ilman voimakasta mekaanista käsittelyä.
”Yhteiskunnallinen yritys -tunnus ja Avainlippu kertovat arvoistamme.”
Yrityksenäkin arvomme ovat edelleen samat kuin aiemmin: käsityön ja perinteiden arvostus, huoltamiseen ja korjaamiseen kannustaminen sekä yritysvastuu. Koska olemme Näkövammaisten liiton kokonaan omistama yritys, osa voitoistammekin käytetään parantamaan näkövammaisten elämänlaatua. Tarvitsemme edelleen myös taitavia näkövammaisia työntekijöitämme, sillä teemme osan tuotteista yhä edelleen käsin – perinteitä kunnioittaen.
Olemme myös halunneet uida vastavirtaan ja valmistaa mahdollisimman paljon itse tai tilata kotimaisilta osaajilta. Esimerkiksi siveltimiä ja siveltimen varsia sekä aiemmin Virossa teettämiämme maalarinlastoja tekee meille nykyään Kuomiokoski Oy. Siellä valmistettaviin varsiin käytetty puukin on kotimaista. Merkkinä suomalaisesta työstä ja kotimaisuudesta yli 60:llä tuotteellamme on Avainlippu-tunnus. Kaiken kaikkiaan suurin osa tuotteistamme tehdään Euroopassa: Suomen lisäksi Saksassa, Italiassa ja Ruotsissa.
Vuodesta 2012 lähtien meillä on ollut Yhteiskunnallinen yritys -tunnus. Tunnus kertoo siitä, että haluamme jatkossakin olla vastuullinen ja hyödyllinen yrityskansalainen ja hyvä työnantaja.
Ostamasi sivellin voi siis olla pieni asia sinulle tai yrityksellesi, mutta ympäristölle, meille ja suomalaisille näkövammaisille sillä on enemmän merkityksiä kuin arvaisikaan. Kiitos hyvästä valinnasta!