Oikeilla työvälineillä katon maalaus ei ole kuitenkaan juuri seinän maalausta kummempaa. Useimmiten epätasaista jälkeä aiheuttavat liian lyhytnukkainen tela ja säästely maalin määrässä.


Vinkit sisäkaton maalausurakkaan
:

1. Suojaa paikat. Lattia ja paikalleen jätettävät huonekalut on hyvä suojata ennen katon maalausta. Lattian suojaamiseen voi käyttää esimerkiksi suojapaperia. Seinien, ikkunoiden ja huonekalujen suojaus hoituu helposti suojamuovilla, jonka yläreunassa on valmiina maalarinteippi kiinnitystä varten.

2. Viilennä huone ajoissa, vältä läpivetoa. Lämmityskaudella maalattavan huoneen patteri kannattaa kääntää pienemmälle jo edellisenä iltana. Viileämmässä maali ei kuivu liian nopeasti. Muuten lopputulokseen voi jäädä raitoja ja epätasaisuuksia. Siksi maalatessa tulee välttää myös läpivetoa. Ei haittaa, jos ikkunat huurtuvat: pieni kosteus helpottaa maalaamista.

3. Ensin katto, sitten seinät. Jos suunnitelmissa on maalata sekä katto että seinät, maalaus aloitetaan katosta. Seinien ja katon rajakohtien maalaus sujuu helpoiten pitkävartisella patterisiveltimellä. Kattomaali ulotetaan noin 5–10 cm seinän puolelle, jotta myöhemmin seinämaalin rajauksesta saadaan siisti.

4. Maalaa vain puhdasta pintaa. Kaikki maalattavat pinnat tulee aina ensin puhdistaa liasta, rasvasta ja pölystä. Muuten maali ei tartu kunnolla. Puhdistukseen voi käyttää Biocomb Maalipesua, joka karhentaa samalla vanhan maalipinnan. Erityisen olennaista hyvä puhdistus on keittiössä, jossa pinnoille on saattanut kertyä rasvaa.

5. Varmista vanhan kattopinnoitteen vedenkestävyys. Testaa ennen maalipesua ja maalausta, että onhan vanha kattopinnoite vedenkestävä. Voit pyyhkäistä huomaamattomasta kohdasta kostealla rätillä. Jos vanha maali- tai tasoitepinta sulaa kostealla pyyhkäisyyn, katto pitää ensin pohjustaa liuotinohenteisella pohjamaalilla. Muuten uusi vesiliukoinen maali varisee pian niskaan.

6. Valitse täyshimmeä kattomaali ja oikeanlainen tela. Kattoihin käytetään yleensä täyshimmeitä, vesiohenteisia maaleja. Huonoin valinta on lyhytnukkainen tela, sillä se ei jaksa nosta riittävästi maalia kattoon. Kuivalla telalla rullailu johtaa epätasaiseen lopputulokseen. Pitkänukkainen tela toimii katossa paremmin, varsinkin jos katon pinta on röpelöinen. Ihanteellinen tela sisäkatoille on teflon-tela, jolla maaliroiskeiden määrä on olematon. Siveltimiä kannattaa käyttää vain paneelikattojen viimeistelyyn.

7. Älä keiku tikkailla, käytä jatkovartta. Maalaus sujuu kätevimmin lattialta käsin. Tela kiinnitetään jatkovarteen, jolla maalaus sujuu ergonomisesti ja turvallisesti. Jos huoneeseen jätetään huonekaluja maalauksen ajaksi, ne tulee sijoittaa pois kulkureitiltä. Muuten ne aiheuttavat kompastusriskin.

8. Maalaa viimeinen kerros päävalon suuntaisesti. Kattomaalia tarvitaan yleensä yksi tai kaksi kerrosta, pinnan kunnosta riippuen. Jos katto pohjustetaan pohjamaalilla, yksi kerros voi riittää. Katon maalaus tehdään päävalon eli yleensä ikkunan suuntaan. Näin pinta näyttää tasaisemmalta, ja mahdolliset raidat eivät näy.

9. Älä jätä kesken tai palaa valmiisiin pintoihin. Katon maalauksessa on kaksi perusvirhettä, jotka on helppo välttää. Katon maalausta ei tulisi keskeyttää, ennen kuin maalikerros on vedetty koko huoneen kattoon. Pidempi tauko voi jättää pintaan näkyvän raidan. Maalaa kerrallaan noin 1/2 – 1 metrin levyistä kaistaletta. Älä palaa telalla enää jo valmiisiin kohtiin, sillä se rikkoo kuivumassa olevan maalipinnan.

10. Käytä apuna rajaajaa. Jos maalaat myös seinät, saat siistin rajauksen katonrajaan käyttämällä rajaajaa. Niitä on monenlaisia. Helppokäyttöisin on rajaaja, jonka yläreunassa olevat renkaat pitävät sen tasaisen raon päässä irti katosta. Rajaajan tyynyyn levitetään maalia siveltimellä. Rajauksessa voi käyttää apuna myös perinteistä maalarinteippiä. Vihreä Precision-maalarinteippi antaa hyvän suojan, eikä jätä liimajälkiä seinään.

11. Vältä hutiläiskät katossa. Rajaajan käyttö auttaa ehkäisemään yhden tavallisimmista virheistä, joita seinän maalauksessa sattuu. Kun telalla yritetään maalata liian lähelle katonrajaa, tela osuu helposti kattoon ja jättää ikävät maalituhrut kattoon. Jos näin käy, hutimaalit tulee poistaa välittömästi kostealla siivousliinalla. Muuten jäljet kuivuvat nopeasti.

12. Jätä halkeilleet ja suuret katot ammattilaisille. Jos maalipinta on pahasti halkeillut tai roikkuu irti katosta, maalausprojekti kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Halkeilleet maalit pitää ensin poistaa ja sisäkaton kunto varmistaa ennen uutta maalia. Kattojen maalaus suurissa avotiloissa, kuten yhdistetyissä olohuone-avokeittiö-eteistiloissa, kannattaa myös jättää kokeneemmille maalareille.

Jälleenmyynti:
Hyvinvarustetut rauta-,maali- ja päivittäistavarakaupat.

Sokeva Oy:n laaja pintavalikoima kattaa maalaustarvikkeet ja erilaisten pintojen puhdistus- ja käsittelyaineet. Vuonna 1997 yhtiöitetyn Sokeva Oy:n osakekannan omistaa Näkövammaisten liitto ry.

Ihanteellinen maalausväline sisäkatoille on teflon-tela, joka ei jätä maaliroiskeita.
Teflon-telat saatavissa leveyksissä
10cm, 18cm, 22cm ja 25cm.