Maalaustyövälineiden puhdistus on olennainen osa maalausprosessia, sillä se varmistaa onnistuneen lopputuloksen sekä pidentää siveltimien ja telojen käyttöikää. Laadukkaat ja hyvin huolletut työvälineet vain paranevat jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Miksi uusi työväline kannattaa pestä ennen käyttöönottoa?

Maalausteloissa käytetty kangasmateriaali on esipesty, mutta siitä saattaa silti irrota nukkaa tai pölyä. Siveltimissä voi olla irtoharjaksia harjasosan viimeistelyn jäljiltä. Esipestyyn maalaustelaan maali tarttuu tasaisesti.  Samoin esipesty sivellin nostaa itseensä helpommin maalia.

Miten puhdistan uuden maalaustyövälineen?

Tuliterän työvälineen puhdistamiseen sopii kädenlämpöinen ja miedosti saippuoitu vesi. Käytä pesuaineena esimerkiksi pari pisaraa tiskiainetta. Hankaa työvälineet kevyesti pesuvedessä ja anna niiden kuivahtaa hetken pesun jälkeen. Välineiden tulee olla kosteita, mutta ei märkiä, kun aloitat maalaamisen.  

Täytyykö maalaustyövälineet puhdistaa, jos jatkan maalaamista seuraavana päivänä? 

Ei tarvitse. Tällöin riittää, että suojaat välineen kuivumiselta. Kostuta työvälinettä hieman maalituotteessa ennen suojaamista, jotta se ei kuivahda. Voit säilyttää työvälineet suljetussa muovipussissa tai kääriä ne alumiinifolioon. Esimerkiksi kalustesiveltimet voi säilyttää foliopaketissa, sillä folio on muovipussia tiiviimpi materiaali. 

Mitä teen maalaustyövälineille maalausprojektin jälkeen?

Tärkeintä on poistaa välineistä mahdollisimman paljon maalituotetta, jotta sitä ei pääse viemäriin. Märkä maalijäte on ongelmajätettä, kun taas kuivuneen maalin voi lajitella energiajätteisiin! Pyyhi tela ja sivellin maalauslaatikon laitaa vasten, tai kaavi ne puhtaaksi puhdistuskaapimella. Sivele tai telaa viimeiset maalinrippeet esimerkiksi pahville tai suojapaperille. Kun työvälineessä on mahdollisimman vähän maalia, pese se miedolla saippuavedellä. Kaikkien maalausvälineiden varressa on reikä, josta sen saa ripustettua kuivumaan, jotta telan nukka tai siveltimen harjakset eivät painu.

Miten puhdistan kuivahtaneet työvälineet, tai jos olen käyttänyt liuotinohenteista maalia?

Kuivuneen maalin poistamiseen maalausvälineistä ei riitä saippuapesu, vaan tarvitaan avuksi BioComb PensselipesuaTarkista sen laimennusohjeet pakkauksen kyljestä. Anna työvälineen liota liuoksessa niin kauan, että kuivunut maali pehmenee ja saat sen poistettua. Pyyhi ylimääräinen maalijäte paperille tai pahville. Viimeistele putsaus BioComb Pensselipesulla tai miedolla saippuavedellä. Anna Pensselipesun liuoksen seistä astiassa niin pitkään, että maaliaines painuu purkin pohjalle. Kirkkaan pesuliuoksen voi käyttää uudelleen. Maalisakan voi  viedä vaarallisten aineiden jätekeräykseen. Voit myös antaa sen kuivua paperin päällä tai kuivahtaa purkin pohjalle ja hävittää maalijätteen sen jälkeen sekajätteen mukana.