Onko talosi ulkoseinillä vihertävää levää, punajäkälää tai homepilkkuja? Ei hätää, pääset rumasta ja pahimmillaan seiniä rapauttavasta riesasta eroon säännöllisellä BioComb-käsittelyllä.
Eikö talon peseminen ulkopinnoilta ole ihan hölmöläisten hommaa? Päinvastoin! Auton, ikkunoiden tai vaikkapa puutarhakalusteiden puhdistaminen on kaikille tuttua. Ruotsissa ja Norjassa talojen huoltopesu on jo osa normaalia kunnossapitorutiinia, jolla kiinteistöjen arvoa pidetään yllä. Suomessa tapa on vasta yleistymässä.
Helpoimmalla pääset, kun puhdistat pintoja säännöllisesti eikä vasta sitten, kun on ihan pakko. Esimerkiksi pitkään jyllänneet homekasvustot saattavat jättää pintaan pysyviä värjäytymiä.
Tässä 10 kysymystä, joita meiltä useimmiten kysytään ulkoseinien puhdistuksesta:
1. Talomme ulkoseinillä on rumaa kasvustoa, mitä se on ja mikä avuksi?
Ilmastonmuutos vauhdittaa levä-, home- ja sammalkasvustojen muodostumista rakennusten ulkopinnoille. Todennäköisesti kyse on punajäkälästä, josta käytetään myös nimitystä punalevä tai betoniruoste. Se riivaa erityisesti vaaleita betonipintoja, julkisivuja, rapattuja ulkopintoja ja sokkeleita. Ikävännäköinen peite voi rapauttaa seiniä ja vaikuttaa jopa asunnon arvoon. Sokevan valikoimissa on kiinteistöjen puhdistukseen ja suojaukseen tarkoitettuja BioComb-tuotteita, joilla puhdistat pinnat ja autat kasvustoja pysymään loitolla.
2. Mistä tiedän, kannattaako talo käsitellä BioCombilla vai vaatiiko se maalauksen?
Jos maalipinta on ehjä, huoltopesu BioComb-tuotteilla riittää yleensä palauttamaan sen alkuperäisen värin eikä isompaa remonttiin tarvitse ryhtyä. Rahaa säästyy, kun voit puhdistaa seinät itse. Käsittely on parasta tehdä heti, kun huomaat pinnoilla ensimmäiset merkit pintakasvustosta.
3. Millaiset sääolosuhteet BioComb-käsittely vaatii?
Ajoita biokomppaus puolipilviseen, sateettomaan päivään. Sade huuhtelee aineen pois, jolloin tehot katoavat. Suorassa auringonpaisteessa aine taas kuivuu ja haihtuu pinnoilta turhan nopeasti.
4. Voinko itse ryhtyä puhdistustyöhön?
Ilman muuta! BioComb-tuotteita on sekä koti- että ammattilaiskäyttöön. Lue tästä lisää sopivan tuotteen valinnasta. Suuressa ja vaativassa puhdistusurakassa kannattaa turvautua kouluttamiimme BioComb-mestareihin. Löydät BioComb-mestarien yhteystiedot täältä.
5. Miten BioComb vaikuttaa ulkoseinien kasvustoon, kuten punalevään?
BioCombin sisältämä tehoaine tuhoaa yksisoluisen mikrobikasvuston, ja kasvusto irtoaa alustasta ajan, tuulen ja sateen vaikutuksen myötä. Jos haluat tuloksia nopeammin, voit harjata pinnan kevyesti ja huuhdella sen puhtaaksi 1–2 kuukauden kuluttua.
6. Onko BioCombin käyttö vaaratonta?
BioComb on juurellisille kasveille vaaraton, mutta roiskeet voivat aiheuttaa kukintoihin ja lehtiin ruostemaisia läiskiä. Seuravana vuonna lehdet ovat taas normaalin näköisiä. Vältä aineen ruiskuttamista kovalla tuulella, jotta sitä ei leviä muualle kuin käsiteltävälle alueelle. Eläinten tassuille ja paljaille jalkapohjille piha on turvallinen kuljeksia heti roiskeiden kuivuttua. BioComb hajoaa maaperään vuorokauden kuluessa.
7. Onko BioComb-käsittely vaikeaa?
Ei ole. Harjaa pinnasta pois paksut kasvustokerrokset ja muu irtolika. Levitä aine matalapaineruiskulla kuivalle pinnalle ja kasvustolle. Sitten vain annat tuulen, sateen ja ajan hoitaa homman!
9. Milloin näen BioComb-käsittelyn tuloksia?
Seinäpinnan kasvusto vaihtaa väriä jo yleensä parin päivän sisällä. Varsinaisen puhdistumisen näet muutaman viikon tai viimeistään kuukauden kuluttua.
10. Kuinka kauan BioComb-käsittely pitää kasvuston poissa?
Yleensä pinta pysyy puhtaana muutaman vuoden ajan, mutta tuloksen pysyvyys riippuu aina kohteen paikasta ja olosuhteista. Mikäli lähellä taloa on paljon puustoa, kosteikkoja tai pensaita, käsittely on syytä tehdä useammin. Usein rakennuksen pohjoispuolella pintakasvustoa ilmaantuu nopeammin, kun taas aurinkoisella, hyvin tuulettuvalla puolella pinta pysyy puhtaampana. Myös ilmansaasteet, lehtivihreä, neulaset ja puista tihkuvat nesteet ovat aina otollisia kasvualustoja mikrobeille.