Muumi-siveltimet valloittavat meillä ja maailmalla, ja lapset maalaavat Muumimaailmassa Sokeva-siveltimillä ja taikamaalilla. Tämä upea yhteistyömme Muumimaailman ja Moomin Charactersin kanssa lähti yhdestä lauseesta kahvihuoneessamme. Monta oppia saimme matkan varrella, ja nämä kuusi haluan jakaa myös teille. 


Oppi 1: Kannattaa oppia kuuntelemaan

Tärkein työtaitomme on kuunteleminen. Mutta käytännössä tuo taito on pirun vaikeaa, koska haluamme olla tehokkaita ja pelkäämme pysähtyä. Niinpä työpäivän tuoksinassa kiidämme toistemme ohi emmekä osaa tarttua työkavereiden ajatuksiin.

Onneksi satuin olemaan kuuntelevaisella mielellä, kun kehitys- ja hankintapäällikkömme Jouni Saarinen heitti taannoin kahvihuoneessa: “Olisikohan liian kaukaa haettu, jos Sokeva tekisi yhteistyötä Muumimaailman kanssa?” Naantalilaisena Jouni tunsi paikan hyvin.


Oppi 2: Kannattaa mennä paikan päälle!

Kun tapaaminen Muumimaailman toimitusjohtajan Tomi Lohikosken kanssa järjestyi, hän kysyi meiltä heti aluksi, haluaisimmeko tehdä kierroksen Muumimaailmassa. Totta kai halusimme!

Totesin heti, että tämähän on aivan eri paikka kuin se, jossa vierailin 15 vuotta sitten nuorimmaiseni kanssa. Ja mikä kiinnosti lapsia eniten? Digiajan natiaiset jonottivat tiskaamaan ja tamppaamaan mattoja. Me vilkaisimme Jounin kanssa toisiamme, ja ajatuksemme oli sama: pitäisikö meidän järjestää tänne kunnon maalauspiste?

Alun perin ideointimme oli lähtenyt niinkin tavanomaisesta ajattelusta kuin arpoa asiakkaidemme kesken lippuja Muumimaailmaan tai tehdä jotakin pientä myymäläyhteistyötä. Mutta paikan päällä ideamme laajenivat, ja päätimme laittaa lapset sutimaan! Olemmehan jo brändissämme määritelleet, että saamme kaikenlaiset ihmiset innostumaan maalaamisesta sekä arvostamaan tätä hienoa taitoa. Ja tietysti me toivomme, että saamme tulevaisuudessa Suomeen hyviä pintakäsittelyalan ammattilaisia ja kunnianhimoisia yrittäjiä. Into voi lähteä lapsuuden kokemuksesta Muumimaailmassa.



Oppi 3: Kannattaa uskoa, että innostus tarttuu

Aluksi ajattelin, että lapset voivat maalata maalilla, mutta onneksi muilla oli järki kädessä. Eiväthän lasten vaatteet voi likaantua. Korvausvaatimukset maaliroiskeista veisivät kivasta hommasta kaiken ilon. Mietin jo yhteistyötä jonkin vaatefirman kanssa. Mutta yhteistyössä on voimaa: kun Muumimaailman porukka innostui ideastamme, he lähtivät etsimään niin sanottua taikamaalia. Se löytyi Amerikasta asti. Lapsi maalaa vedellä, joka aktivoi taikamaalin niin, että kuva tulee esiin. Huomasin, että Muumimaailman jengin kanssa oli helppoa ideoida ja innostua. Kun yhdistimme kahden yrityksen hyvät fiilikset, tulosta syntyi.


Oppi 4: Kannattaa jatkaa ideointia

Kun olimme kiertäneet lumoavan saaren, jatkoimme neuvotteluja Muumimaailman pääkonttorissa. Uteliaana ihmisenä tutkin heti kaikki paikat, ja joka puolella vilisi muumeja: muumitikkari, muumilippis, muumipipo ja loputtomasti muita ihania muumitavaroita. Kun nyt olimme päässeet vauhtiin, oli selvä, ettei ajatusvyöry loppunut tähän. Mehän teemme muumisiveltimet!

Kun aloin käydä keskusteluja lisenssit omistavan Moomin Charactersin kanssa, vastassa olikin tuttu mies vuosien takaa. Päivitimme Ilkka Lindin kanssa kuulumiset kahvilan nurkassa – olihan edellisestä tapaamisestamme kulunut jo 15 vuotta!

Tiesin, että lisenssiä on vaikea saada, mutta ilokseni Ilkka pyysi minua tekemään liiketoimintasuunnitelman. Teimme sen Jounin kanssa. Siinä puhuimme sokevaa eli yhdistimme rohkeuden ja realismin. Ensiluokkaisilla tuotteilla kohti maailmanvalloitusta!

Uskon, että ideoiva ilmapiiri on yrityksen menestyksen perusta. Se on mahdollisuuksien näkemistä. Porukka töissä aina nauraakin, että kun nostan etusormen pystyyn, heitän ilmaan jonkun idean. Ideoijan kannattaakin aina muistaa, että hänen tehtävänsä on luoda ympärilleen mahdollisuuksia näkevä työkulttuuri. Moni idea ei välttämättä toimi juuri nyt mutta saattaa osoittautua hyväksi jonakin muuna aikana.


Oppi 5: Kannattaa välttää etäkokouksia, jos haluaa luoda uutta

Olen vannoutunut aitojen kohtaamisten puolestapuhuja. Miten tämäkin prosessi olisi mennyt, jos emme olisi kävelleet ja tehneet havaintoja Muumimaailmassa, istuneet nenäkkäin pääkonttorissa tai jutelleet yhdessä Ilkan kanssa kahvilassa? Kyky kohdata toinen ihminen on kaiken uuden luomisen perusta. Kun havainnot ympäristöstä ja ihmisestä sekä ilmeet ja eleet jäävät pois, olemme toisillemme pelkkiä puhuvia päitä. Hoidamme toki asiat tehokkaasti, mutta emme lähde kehittämään uusia kiinnostavia maailmoja. Väitän jopa, että kohtaajat ovat menestyjiä!


Oppi 6: Kannattaa iloita onnistumista!

Nyt meillä Sokevalla on iso pyörä pyörimässä, kun tuotanto, myynti ja markkinointi vievät ideoita eteenpäin. Minä katselen ihastuneena, kuinka Jounin kahvihuoneessa heittämä ehdotus on muuttunut todeksi.

Minulla on kutina, että Muumi-siveltimistä innostuvat kaikki. Kun pyysimme ihmisiä äänestämään, mitkä hahmot sopisivat siveltimeen, saimme äänivyöryn. Ykköseksi nousivat Muumipeikko ja Niiskuneiti, jonka otsahiukset saavat keltaisen karvan. Muumipeikon sivellin pukeutuu siniseen.