Pintoja kuluttavalle painepesurille ja teräsharjalle on hellävaraisempi vaihtoehto

Kesän lähestyessä on aika laittaa pihat kuntoon. Sammal on tuttu näky pihalaatoissa, portaikoissa ja sokkeleissa. Se leviää erityisen herkästi huokoiseksi muuttuneessa betonissa. Kulkuväylillä rehottavat vihertävät kasvustot lisäävät liukastumisriskiä sateella. Siksi ne kannattaa poistaa. Sammalen poistamiseen pihalta käytetään usein joko teräsharjaa tai painepesuria. Molemmat kuluttavat pintoja, eivätkä tehoa syvemmälle kasvaneisiin rihmastoihin. Kasvustojen poisto onnistuu helpommin pihakäyttöön tarkoitetulla puhdistusaineella. Sokevan BioComb Puhdas Piha tuhoaa kasvustot ja antaa suojaa levää, hometta ja sammalta vastaan.

– On hyvä muistaa, että nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät aineet eivät käy kiveyksille. Ne saattavat värjätä esimerkiksi betonia. Siksi erilaiset kasvustot on tärkeää poistaa nimenomaan pihakiveyksille tarkoitetuilla puhdistusaineilla, huomauttaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Usein pihan puhdistukseen käytetään painepesuria. Jos pihakiveystä pesee kovalla paineella, saumojen pinnassa oleva hiekka saattaa huuhtoutua pois veden mukana. Silloin pesun jälkeen saumoihin tarvitsee lisätä saumaushiekkaa. Sekä painepesurin paine että teräsharja kuluttavat pintoja. Teräsharjalla harjatessa painetta ja kulutuksen määrää on helpompi säädellä, mutta työtapana se on aikaa vievää ja työlästä.

– Teräsharja ja painepesuri hävittävät kyllä näkyvät kasvustot, mutta ne eivät tepsi esimerkiksi betonin sisään kasvaneisiin rihmastoihin. Siksi uudet kasvustot puskevat pintaan nopeasti. BioComb Puhdas Piha -liuoksen annetaan imeytyä kasvustojen sisään, jolloin rihmastot tuhoutuvat. Aineen suojaava vaikutus voi kestää jopa yli kolme vuotta. Perusteellisen pesun tarve tulee jatkossa harvemmin eteen, Kärppä kuvailee.

Ulkotiloissa pesukäsittelyjen otollinen aika on huhti–lokakuussa
Pihoilla rehottava sammal jakaa mielipiteitä. Toisten silmää sen vihreys miellyttää, toisia sen epäsiisteys häiritsee. Jos vihertävät kasvustot pääsevät kasvamaan kulkuväylille, ne muuttuvat märkinä liukkaiksi. Siksi ne on syytä poistaa vähintään portaista ja kulkuväyliltä.

Sokevan BioComb-kiinteistönhuoltoainesarjaan on kehitetty nimenomaan pihakäyttöön tarkoitettu puhdistusaine. Kuten muut sarjan aineet, se poistaa likaa, sammalta, levää, hometta ja muita mikrobikasvustoja. Käyttökohteita ovat muun muassa muurit, kivetykset, portaat, sokkelit ja asfaltti. Puhdistusainetta voi käyttää myös muuratuille, rapatuille ja tiilipinnoille.

Sammalen poiston voi aloittaa keväällä, kun piha on sulanut lumesta ja ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Olosuhteiltaan paras hetki pesukäsittelylle on puolipilvinen, sateeton päivä. Paahteinen auringonpaiste kuivattaa liuoksen liian nopeasti. Kova tuuli vaikeuttaa aineen levitystä. Pinnan ja kasvuston tulee olla täysin kuivia aloitettaessa. Säätiedotuksesta kannattaa varmistaa, ettei sadetta ole luvassa vähintään kahteen tuntiin käsittelyn jälkeen. Silloin aine ehtii kunnolla vaikuttaa.

Levitys onnistuu vaikka kastelukannulla
BioComb Puhdas Piha laimennetaan suhteessa yksi osa tiivistettä ja kaksi osaa vettä. Liuoksen voi levittää joko matalapaineruiskulla tai vaikka kastelukannulla. Erityisen tarkasti kannattaa käsitellä saumakohdat. Tärkeää on, että koko kasvusto tulee käsiteltyä, jotta jokainen rihmaston solu saa ainetta itseensä.

Biohajoava aine jätetään vaikuttamaan pintoihin. Lopun puhdistumisen voi jättää luonnon hoidettavaksi, sillä sade ja tuuli vievät irtoavat kasvustot mennessään. Aineen vaikutus jatkuu useiden kuukausien ajan. Jos puhtaita pintoja kaipaa nopeammin, kuolleen kasvuston voi harjata pois vähintään kahden tunnin vaikutusajan jälkeen.

– BioComb Puhdas Piha on pintavaikutteinen aine, joka vaikuttaa yksisoluisiin mikrobikasvustoihin, ei monisoluisiin kasveihin ja eläimiin. Välittömässä läheisyydessä olevat kasvit ja muut kohteet kannattaa varmuuden vuoksi suojata esimerkiksi suojamuovilla käsittelyn ajaksi. Biosidejä sisältäviä puhdistusaineita on turvallista käyttää, kun lukee pakkauksen merkinnät ja valmistetiedot ennen käyttöä ja toimii niiden mukaan, Kärppä neuvoo.

Jälleenmyyjät:
Hyvinvarustetut rauta- ja maalikaupat

Kuluttajatiedustelut:
Sokeva Oy, puh. 020 775 6921

Viestintä:
Rianno Communications, puh. 09 170 070
Heini Kantala, heini.kantala@rianno.fi / viestintä ja tuotenäytteet medialle

Sokeva Oy:n laaja pintavalikoima kattaa maalaustarvikkeet ja erilaisten pintojen puhdistus- ja käsittelyaineet. Vuonna 1997 yhtiöitetyn Sokeva Oy:n osakekannan omistaa Näkövammaisten liitto ry